ריטלין
שמות התרופות: Ritalin, Ritalin LA, Ritalin SR, קונצרטה, מתילפנידאט
תרופה ממשפחת התרופות הממריצות את המוח: Cerebral Stimulants
ריטלין או קונצרטה הם סם שדומה למשפחת האמפטמינים. משתמשים בו בדרך כלל לטפל בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ומבוגרים.
רבים חושבים שזהו סם בטוח או קל, בגלל שכל כך הרבה ילדים ומבוגרים משתמשים בו. אך סם זה נמצא תחת אותה קטגוריה עם הקוקאין והמורפין, בשל היותו ממכר מאד. קרא את ההסבר של פסיכיאטר ישראלי על ריטלין – וצפה בסירטון.
ריטלין, קונצרטה ותרופות כימיות דומות אינן מתאימות לכל אחד. בפקודת הסמים מוגדר ריטלין כסם מסוכן. חלק ממי שניסה תרופות אלו חווה תופעות לוואי לא נעימות. ריטלין יכול להשפיע על כלי הדם ומערכת הלב, על התפקוד המנטאלי והמוח, על העיכול ועל ההורמונים והגדילה. חלק מהמשתמשים בריטלין הרגישו כעס בלתי נשלט, דחף לפעול בצורה פוגענית או חלומות זוועה בלילה, ולכן הפסיק את השימוש בתרופה. בהמשך המאמר פירוט של תופעות הלוואי.
בארצות הברית משתמשים כיום כ 30% מהתלמידים בבתי הספר בריטלין (רטלין, קונצרטה) ותרופות דומות. אני מקווה שבארץ המספרים עדיין נמוכים יותר. כל תלמיד שמתקשה בלימודים, או שהתנהגותו קצת סוערת יישלח לאיבחון כדי לבדוק האם הוא סובל מחוסר קשב או ריכוז. בבית הספר ישכנעו אותנו ההורים שאם לא ניתן לילדינו ריטלין הם לא יתקדמו, וישארו מאחור. אמנם נכון ש ריטלין, והתרופות הדומות, ייגרמו לילדינו להיות מרוכזים יותר למשך השעות שבהן הסם משפיע. אבל באיזה מחיר?
חלק מהילדים או המבוגרים המשתמשים בריטלין, או סמים הדומים לו כמו רטלין la או קונצרטה, חווים תופעות לוואי. תופעת הלוואי החמורה ביותר היא דיכאון. ילדים שמחים ומלאי חיים מאבדים את הניצוץ בעיניים והופכים כבויים. זאת ועוד, כאשר נעלמת השפעת התרופה הילד חוזר להיות לא מרוכז. המשמעות היא שהתרופה לא ריפאה את קשיי ה ריכוז באמת, היא רק דחתה אותם בכמה שעות.
איך ריטלין עובד?
אנחנו לא יודעים בדיוק איך עובד ריטלין. הוא הוכן לראשונה ב 1944 במסגרת נסיונות למצוא ממריץ שאינו ממכר. נסיונות שלא הצליחו. ריטלין הוא סם שדומה מאד לאמפטמין מבחינה כימית, חילוף חומרים, והשפעה.
אסור להשתמש בריטלין אם :
יש לך לחץ דם גבוה או סוג של מחלת לב, אם אתה נוטה לעצבנות או יש לך קשיי שינה, אם יש לך היסטוריה של התמכרות לתרופות או לאלכוהול. יש להיזהר בשימוש במשולב עם תרופות אחרות.
תופעות לוואי שכיחות:
- התמכרות
- עצבנות, חרדה, חוסר שקט
- בעיות שינה
- ירידה בתאבון
- כאבי ראש
- בחילה
- סחרחורות
- דפיקות לב
בעיות רציניות אחרות:
- האטה בגדילה (אצל ילדים) מבחינת גובה ומשקל.
- פרכוסים, בעיקר במטופלים עם הסטוריה של פרכוסים.
- שינוי בראיה או עירפול בראיה.
תופעות לוואי פחות שכיחות:
- לחץ דם גבוה.
- האצת קצב הלב או בעיות לב אחרות
- צורך להרים את המינון של התרופה – הגוף כבר לא מגיב למינון הקודם.
- חשדנות ופחדים
- הזיות
- דיכאון
- מחלות עור
- דלקות בדרכי השתן
- דלקות או מחלות ויראליות
- עליה בסימנים המעידים על נזק לכבד
תוצאות לוואי של מינון מוגזם:
משתמשים בריטלין באופן מוגזם ביותר. כתוצאה מכך יש תלות פסיכולוגית גבוהה ונוצרו קשיים חברתיים. שימוש מוגזם ברטילין יכול לגרות התקף לב פתאומי אפילו בבני אדם שלא הראו קודם סימני מחלת לב.
אם יש לך אחד הסימנים הבאים יש לקבל טיפול מיידי:
- חוסר מנוחה
- רעד
- הזיות
- פאניקה
- רפלקסים שעובדים בייתר כמו טיקים
- שינוי באישיות
- סימני דיכאון
- עוויתות או התקפים
- לחץ דם גבוה
- דפיקות לב מואצות
- התנפחות ידיים, רגליים או נימול, למשל באצבעות
- דמיונות
- הזעה
- הקאה
- התייבשות
- כאבי שרירים לא מוסברים
- כאבים בבטן התחתונה
- נזק לכליות
- פסיכוזה או סכיזופרניה
איך מתייחסת ההומאופתיה לקשיי ריכוז? ילדים ומבוגרים שונים כל כך יכולים להיות עם בעיית ריכוז: ילד או מבוגר עם קשיי ריכוז יכול להיות באופיו שקט או מסוגר, או מוחצן ומתחבר בקלות. חשדן, או קנאי, או תמים, ומאמין. אוהב מתוקים, שוקולד עוגות, או מלוחים, או חריפים, או בשר, או ביצים ועוד 1000 אפשרויות וסוגי אופי שונים ויחודיים לכל אחד מאיתנו… ולמה שלכל מגוון האנשים האלו תתאים אותה תרופה? וודאי שזה לא הגיוני. לכן בהומאופתיה בוחרים את התרופה המתאימה לכל אחד תוך כדי התבוננות מעמיקה מי הוא אותו אדם ומה מתאים במיוחד בשבילו. תרופה הומאופתית היא לא כימית, אינה ממכרת ואין לה תופעות לוואי. |
4 Responses
מדברים על כמה לא מומלץ לקחת רטלין…
מה כן אתם ממליצים כתחליף???
דניאל שלום,
כל האתר מדבר על הפתרון:
הכנה הומאופתית שמותאמת אישית לאדם. אתה מוזמן להתקשר, נפגש, ואתאים לך אישית מה שיעזור לך.
בהצלחה!
איילת
איילת שלום רב שמי נטע פלג עיתונאית בעיתון 'חדשות חדרה. אני מכינה כתבה על דרכים טבעיות לריכוז עבור ילדים לקראת שנת הלימודים. מבקשת לקחת השראה מהמאמר שלך תוך מתן קרדיט של שמך ותפקידך. תודה רבה נטע neta.mag1@gmail.com
בבקשה, את מוזמנת.